LETOŠNJO AKCIJO PODPIRAJO, SPONZORIRAJO in JO OMOGOCAJO:Avtor: Davorin Jordan Foto: KPA Novo mesto

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je ponovno organiziral že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 25-to leto, ki je poimenovana EKO 2018 – potapljači za čisto Krko. Ob enem v letošnjem letu Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto praznuje 45 letnico delovanja.

Kljub temu, da smo na področju Novega mesta akcije že imeli, smo se zaradi novih odpadkov, ki so predvsem posledica vandalizma in objestnosti nekaterih, nekaj odpadkov pa je ostalo še od prej, odločili, da ponovno čistimo rečno dno na področju Novega mesta. Akcija je potekala v soboto 08.09.2018 v Novem mestu na področju od gostišča Loka do starega mestnega mostu čez reko Krko ter pri mostu v Ragov log. Pri otvoritvi EKO akcije 2018 sta sodelovala tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik Slovenske potapljaške zveze dr. Mitja Slavinec.

Na akcijo so bili povabljena vsa potapljaška društva in klubi iz Slovenije in tudi nekaj klubov iz Hrvaške, dogodek pa je potekal tudi pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju s projektom »Očistimo slovenske reke« . Tudi z letošnjo akcijo podpiramo projekt »KRKA ŽIVI« v katerem aktivno sodelujemo vse od njegovega začetka. Do 10 ure se je zbralo cca 80 udeležencev od tega 26 potapljačev iz različnih klubov Slovenske potapljaške zveze, ki so iz reke Krke v sodelovanju z rafting klubom in ribiči izvlekli za okoli 600 kg kovinskih, plastičnih in steklenih odpadkov, ki so onesnaževali rečni ekosistem. Potapljači bi radi poudarili, da so reke naše bogastvo ter dom številnim živalim in rastlinam. Poskrbimo, da bodo le te tudi v prihodnje čiste , ter da odpadkov v naravi kmalu ne bo več.

Na koncu bi se radi zahvalili vsem sodelujočim na EKO akciji 2018 KPA Novo mesto in vsem tistim, ki so finančno podprli izvedbo akcije ter delovanje kluba (mestna občina Novo mesto, Krka d.d, SPAR, REVOZ, URSA, FIBRAN, MIKROGRAFIJA, ELTAS, občina Straža in ostali podporniki).


Udeleženci EKO akcije 2018


Otvoritev EKO akcije; od leve strani fotografije Župan MONM Gregor Macedoni, predsednik KPA Novo mesto Davorin Jordan in predsednik SPZ dr. Mitja Slavinec


Smeti iz reke Krke


Smeti iz reke Krke